90
BREDA
IN BUSINESS
1 maart 2005. Dat was de datum waarop
William Haanskorf zijn eigen restaurant
opende. Hij had er toen al een flinke
periode als chef-kok opzitten, in goede
tot uitstekende restaurants. Zijn laatste
werkplek was Boschlust in Teteringen maar
voor zijn eigen zaak streek Haanskorf neer
in ’s-Gravenmoer. Daar stond restaurant Le
Bouc, in een vorig leven ook bekend als het
Wapen van ’s-Gravenmoer, te koop. William
maakte er, samen met zijn vrouw Astrid,
Samen Eten een Drinken, kortweg Sed,
van. Aanvankelijk alleen restaurant, maar
later uitgebreid met een brasserie, grand
café én volop activiteiten op het gebied van
catering, feesten en partijen. Sed ligt ideaal
geposteerd tussen Tilburg en Breda en
bouwde daarom al snel een naam op in de
wijde omgeving.
RESTAURANT ÉN BRASSERIE
Ruim tien jaar later bedient Sed nog altijd
een breed publiek, wat van goed, gezellig
en lekker eten en drinken houdt. Het
restaurant en de brasserie zijn de afgelopen
jaren één en dezelfde kaart gaan voeren en
daardoor meer naar elkaar toegegroeid.
Daarin komt echter verandering. ‘We gaan
er weer een écht restaurant en een échte
brasserie van maken’, laat Haanskorf
vol ambitie weten. ‘Wij willen dat onze
gasten lekker eten weer gaan waarderen.
Daarom gaat de nadruk op goede, verse
producten. Kwaliteit.’ Om dat alles gestalte
te gaan geven, is een nieuwe chef-kok
aangetrokken. Paul Nieuwdorp komt van
Zout&Citroen in Oosterhout en zwaait
vanaf 1 februari de scepter in de keuken.
William gaat zélf minder uren ‘achter het
fornuis’ maken.
NIEUWE KAART
Behalve in de keuken, verandert er ook
in het restaurant iets, met de terugkeer
van ober/kelder Maarten van de Perk.
Dat wordt het vertrouwde gezicht in het
40 plaatsen tellende restaurant. Daar
kunnen de gasten vanaf begin februari
kennis maken met een nieuwe kaart,
waarin de hand van de nieuwe chef-kok
voelbaar zal zijn. De gangenmenu’s op
die kaart blijven de stijl van de klassieke
keuken mét wereldse invloeden ademen.
Een goede wijn-spijscombinatie spreekt
bij Sed (wat overigens ook Spaans voor
‘dorst’ is) voor zich. De kwaliteit op het
bord komt van hele goede leveranciers,
waaronder de lokale Keurslager.
Bij restaurant Sed wordt ook de waarde
van presentatie, beleving en gastvrijheid
onderkend. Maar het is toch vooral een
plek om heerlijk samen te genieten en
voldaan weer naar buiten te gaan. Het
restaurant is 6 dagen per week geopend
(maandag gesloten). Lunchen kan er,
behalve op zaterdag, vanaf 12.00 uur.
Reserveren wordt op prijs gesteld.