60
BREDA
IN BUSINESS
‘Zondigen in restaurant
Liefdegesticht’
Hotel Nassau Breda en Restaurant Liefdegesticht zijn nieuwe, unieke
horecaconcepten in de binnenstad van Breda. Directeur Sales en Marketing Pauline
Brinkman kan er met tomeloos enthousiasme over vertellen. “De historie van deze
locatie is een cadeautje. Wij hebben die in een spannend jasje gegoten zodat we
mensen dusdanig verrassen dat ze terugkomen.” Het hotel en restaurant vertalen
het sobere katholieke leven en eten van de Zusters Penitenten Recolectinen van de
Onbevlekte Ontvangenis die hier van 1899 tot 1992 woonden naar de tijd van nu.
“De komende maanden gebruiken we om zoveel mogelijk feedback te verzamelen
om écht het luxury lifestyle hotel te kunnen zijn waarnaar we streven.”
Dit hotel wil een belevingshotel zijn en slaagt
daar uitstekend in. Buiten, in de Nieuwstraat,
zien voorbijgangers geen opvallend bord,
geen vlaggen of rode loper, maar een stijlvol
gerestaureerde, gevel met statige ramen
en een glazen schuifdeur die zicht biedt
op de witgeschilderde ornamenten van de
originele ingang van dit voormalige klooster.
Eenmaal binnen kom je ogen tekort. Originele
elementen zoals glas-in-lood-ramen lopen
bijna naadloos over in moderne toevoegingen.
Grote nieuwe vloertegels matchen prima met
de originele marmeren exemplaren. Aan de
andere kant van het pand, ligt aan een zonnig
terras met zicht op het water Restaurant
Liefdegesticht.
DE BIECHTSTOEL IN
Het centrale thema in hotel en restaurant is
‘sinners and saints’. Dit is terug te vinden in
alle uitingen van het hotel. ‘Confessions’ zijn
de reviews die gasten al in het hotel, in de
biechtstoel, oftewel ‘confession booth’ achter
kunnen laten. Mensen die komen eten in
Restaurant Liefdegesticht worden opgeroepen
vooral te genieten van de culinaire zonden die
chefkok Bart Klomp en zijn team bereiden.
Pauline: “We hebben wellicht de ambitie om
over een paar jaar op Michelin-ster-niveau te
koken, maar de komende jaren concentreren
we ons op eenvoudige gerechten met rijke
smaken, eigenlijk zoals de nonnen hier
vroeger ook aten.” Het restaurant richt zich
met toegankelijke prijzen op mensen uit de
stad en de regio. Het heeft een eigen ingang
aan de Nieuweweg.
GLAMOURNONNEN
De hoofdkleuren in het hotelinterieur zijn
zwart en goud, maar er zijn ook bruin-
en groentinten. “Zwart refereert aan het
sobere van de nonnen en goud staat voor
het luxe hotel dat we zijn”, legt de Sales- en
Marketingdirecteur uit. Maar de absolute
blikvangers zijn de enorme foto’s die de
wanden in de algemene ruimten sieren.
Het zijn portretten van vrouwen met een
flinke knipoog naar de nonnen die dit
voormalig klooster ooit bewoonden. Het